Siemens tecknar rekordavtal på vindkraftverk

Foto: sxc.hu

Siemens har tecknat det största ramavtalet om vindkraftverk någonsin i Sverige. Avtalspart är Statkraft SCA Vind AB. Ramavtalet omfattar totalt 253 vindkraftverk med en samlad kapacitet på 580 MW. I den första ordern ska Siemens leverera 37 vindkraftverk till Mörttjärnberget i Jämtland.

– Vi är mycket stolta över detta förtroende. Detta ramavtal är ett mycket viktigt steg i vår offensiva satsning på den svenska marknaden. Avtalet visar att våra nya tekniska lösningar som vi lanserat med vårt nya direktdrivna vindkraftverk är en riktig satsning, säger Ulf Troedsson, vd och koncernchef för Siemens i Sverige.

De 37 vindkraftverken som i första ordern installeras på Mörttjärnberget får en total kapacitet på 85 MW. Det är också den första ordern på Siemens nya, direktdrivna vindkraftverk.

Med en installerad effekt på 2,3 MW och en rotordiameter på 113 meter är den nya vindkraftsmodellen optimerad för låga till medelhöga vindhastigheter som är vanligt förekommande i Sverige. Ett direktdrivet vindkraftverk innebär att rotorn är direkt ansluten till generatorn utan någon mellanliggande växellåda. Mörttjärnberget är en del av Statkraft SCA Vinds planerade satsning på 490 vindkraftverk i sju olika parker i östra Jämtland varav ramavtalet med Siemens omfattar 253 av vindkraftverken. Om allt går enligt plan blir det den största vindkraftsatsningen i landet.

Byggstarten beräknas ske under juli och driftsättningen är beräknad till 2013.