Kina stoppar subventioner till turbintillverkare

Foto: Morguefile

Kina har gått med på att stoppa subventioner till vindkrafttillverkare som bryter mot Världshandelsorganisationens regler, enligt USA:s handelsrepresentant Ron Kirk. beslutet kommer efter fackförbundet United Steelworkers lämnat in ett klagomål till WTO, rapporterar BBC.

Kina ger subventioner till vindkrafttillverkare som använder inhemska delar i stället för importerade. Kirk sade att detta ger dem en orättvis fördel gentemot amerikanska tillverkare av vindkraftverk. – USA är nöjda med att Kina har lagt ner detta subventioneringsprogram, sade Kirk.

Den kinesiska regeringen har inte uttalat sig i ämnet.

Även om beslutet ses som en seger för USA, så anser analytiker att det är osannolikt att förändringen kommer att bromsa utvecklingen av förnybar energi i Kina.

– Kinesiska vindkraftbolag har nått ett stadium där man, oberoende av subventioner, kommer de att ge sig ut och sikta på utländska marknader om det finns möjligheter, säger Dennis Lam analytiker på DBS Vickers.

Kinas största vindkraftverkstillverkare, Sinovel Wind Group och Xinjian Goldwind Science har redan meddelat att man har expansionsplaner utanför Kina.