Nu byggs 10 vindkraftverk i Järvsö

Foto: Gamesa

Ett antal ståtliga stålskelett syns numera från flera mils avstånd från Svartvallsberget, men bygget ligger efter tidsschemat. Just nu reser man det sjunde tornet i vindkraftparken, skriver helahälsingland.se.

– Tornet staplas i fyra delar. Högst upp monteras maskinhuset och navet, där bladen ska sitta, säger Göran Bylund, projektledare på Ownpower.

Den stora gula kranen är drygt 100 meter hög. Själva tornet blir 90 meter högt med alla fyra delar på plats. Med vingar ditmonterade hamnar vingspetsen på 140 meters höjd.

Det är spanska vindkraftföretaget Gamesa i Spanien som tillverkar verken och monterar dem på plats.

– De anlitar transportfirmor, lyftfirmor, allt som har med bygget att göra. Så måste det vara, annars skulle det bli för många gränssnitt och utrymme för missförstånd. Kranbolaget är finskt och är anlitade av Gamesa helt och hållet, säger Göran Bylund.

Innan dess är det Ownpower som har förberett området med vägar och grävt ner kablar.

– Markbitarna är vårt jobb. Vi ser till att när Gamesa kommer med verken finns det vägar som är tillräckligt breda och hållfasta, fundament att ställa vindkraftverken på, och tillstånd för att göra det, säger Göran Bylund.

Några hundra meter längre upp på en kulle pekar ett annat vitt torn mot himlen. Det är sjätte verket i ordningen. Det är monterat och klart så när som på vingarna.

– I tornet finns stegar och allt sådant förmonterat, men nu håller de på att dra kabel uppifrån och ned inne i tornet. Då kan man hålla på i alla väder, enda problemet är att det är otroligt kallt där inne. Det består av några hundra ton kallt järn, säger Göran Bylund.

När allt är färdigt kommer det att stå 10 vindkraftsverk på området. Ännu har inget av tornen fått några vingar. De skulle redan ha varit levererade, men är två veckor försenade. Bygget ligger därför lite efter tidsschemat.

– Den 15 februari kopplar Fortum in strömmen. Då måste allt vara klart. Men de monterar minst två maskiner färdiga per vecka, vilket betyder att de behöver fem veckor på sig. Det är lugnt, om det inte blir århundradets blåsigaste vinter, avslutar Göran Bylund på Ownpower.