Vestas och Mitsubishi i samarbete

Foto: Vestas

Efter över ett års uppvaktning har Vestas och Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ingått ett samarbete som de hoppas ska ge dem ett övertag och bli nummer ett inom vindkraftindustrin offshore.

Ännu har få detaljer kring samarbetet avslöjats. I stort handlar samarbetet om att sälja Vestas V112 3MW och V164 8MW till offshoremarknaden. I avtalet står att MHI kommer att investera 300 miljoner euro i samarbetet varav 100 miljoner direkt och resterande när V164 uppnått vissa tekniska och ekonomiska mål.

Parterna äger 50 procent var, men MHI har option på att förvärva 51 procent av företaget, som kommer att ha huvudkontor i Aarhus, Danmark.

Masafumi Wani, MHI vice ordförande och ansvarig för kraftsystem, kommer att bli styrelseordförande för det gemensamma företaget. Vestas vd Anders Runevad kommer att bli vice ordförande, och Jens Tommerup, vd för Vestas Asia Pacific och China, kommer att bli vd.

Den bakomliggande tanken för samarbetet verkar vara kombinationen av Vestas kunskap inom turbiner och MHIs ekonomiska styrka.

Ännu återstår en hel del att avslöja om samarbetet, som företagets namn, var kommer tillverkningen att ske, företagets målsättning och mycket mer. En hel del kommer att klara under nästa år då affären kommer att offentligöras.