Tysk energiomställning hotas av höga elräkningar

Bild: Siemens

Konsumenternas elräkningar i Tyskland anses vara skyhöga. Priset på el har ökat med 67 procent på tio år. Kostnaderna för Tysklands storskaliga omställning till förnybar energi står följaktligen i centrum för den pågående valkampanjen. Socialdemokraternas ordförande, Sigmar Gabriel, varnar för hög utvecklingstakt av vindkraftparker. Han upprätthåller en plats för kolkraften i den tyska energiförsörjningen under årtionden framåt. Tyskland kan inte bli av med kärnkraft och kol samtidigt, betonar den tidigare miljöministern.

– Om energiomvandlingen inte sköts professionellt från början till slut, står vi inför det största avindustrialiseringsprogrammet i vår historia, sade Sigmar Gabriel nyligen för tidningen Wirtschaftswoche.

Tillkännagivandet har skapat en tydlig klyfta mellan SPD och vindkraftförespråkarna De gröna, som går till valurnorna för att bilda regering tillsammans med Gabriels parti.

Avgifterna på el höjs paradoxalt nog, samtidigt som elproduktionen går på högvarv. Tyskland har idag flera kraftigt subventionerade vindkraftsparker till havs. Dessutom bidrar landbaserade vindkraftverk speciellt i norra Tyskland till en stor elproduktion, som till 25 procent består av förnybar energi. 

Överproduktionen av el har pågått tjugo år och förra året var Tysklands export av el den högsta på fyra år. Än så länge kan t.ex. Tjeckien ta emot överskjutande tysk el. Experterna anser dock att detta har varit en dyr affär. 

Vissa kraftproducenter har haft länge förmånliga avtal. Det har dock blivit dyrt att investera i kostbara elkablar för att få el från norr till industriella centra i söder. 

Samtidigt är vind och sol ytterst föränderliga källor, vilket innebär att producenter av konventionell energi måste vara beredda att gripa in när vinden inte blåser och solen inte skiner.

De tyska konsumentpriserna har ökat delvis på grund av de avgifter som staten kräver för att kunna främja förnybar energi. Det är för närvarande 5,3 cent per kilowattimme och beräknas stiga till mellan 6,2 och 6,5 cent enligt tyska regeringen. 

Opinionsundersökningar visar att tyskarna är ganska positiva till energiomvandlingen. Ungefär hälften säger dock att de är oroliga för elpriset. Priset på el har ökat med 67 procent på tio år.

De grönas toppkandidat, Jürgen Trittin, talar om en "kampanj mot energiomvandling och on om elprislögnen". Han har tidigare sagt att konvertering inte skulle kosta konsumenterna mer än en glasskula. 

Enligt en ny rapport som gjordes av Institut für Ökologische Wirtschaftsforschung investerades det i biomassa, vindkraft och solenergi, branschrelaterade arbetsplatser och energitjänster och andra projekt sammanlagt 127 miljarder dollar under förra året. Det är exakt samma belopp som tyskarna betalar i form av elavgifter.

I Huvudstaden Berlin finns det bred enighet om att något nytt måste göras med energiomvandlingen och elpriserna. Systemet beskrivs som katastrofalt ineffektivt. Frågan är vad som ska göras och om det kan uteslutande göras inom energiomvandlingen ramar.

Regeringen övervägde redan i våras att införa en prisbroms på övervägande delen av elpriset. Frågan har dock delat konservativa CDU / CSU och liberala FDP. 

Peer Steinbrück från SPD har under kampanjen lagt fram en tiopunktsplan, vilket bland annat förespråkar en sänkning av elskatten med 25 procent. Bara det skulle enligt honom kunna sänka priset med 5 cent per kilowattimme.

I en TV duell fick Angela Merkel frågan om hon ångrade sitt plötsliga beslut att avveckla kärnkraften under 2011 efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. Absolut inte, svarade hon. 

Övergången är "nödvändig" och en dag kommer ”Energiewende” som omställningen kallas i Tyskland, att bli en bra affär för landet och även för många andra länder.

– Det är också viktigt att vi lyckas med omställningen med tanke på att så många länder är intresserade av det vi gör i vår egenskap av en ledande industrination. Vi har därmed en slags förebildsfunktion, betonade Merkel.