Avgörande steg för DanTysk närmar sig

Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall

Ett av de mest avgörande stegen för DanTysk-projektet närmar sig snabbt. Det gäller installationen av transformatorstationen för den havsbaserade vindkraftparken, en station som är lika stor som en större kontorsbyggnad. – Jag kommer definitivt att bli nervös när jag ser två års arbete hänga där i den enorma kranen, trettio meter över havsytan, säger Holger Grubel, chef för DanTysk-projektet.

Transformatorstationen är, med sina 36 x 42 meter, den absolut största enskilda delen i hela vindkraftparken.

Den 25 juli påbörjade den sin resa från Rotterdam till sitt permanenta slutmål i Nordsjön, 70 km väster om ön Sylt vid den tysk-danska gränsen. Installationen utförs av Oleg Strashnov, en hypermodern kranbåt som är en av världens största i sitt slag.

Precis allt måste klaffa för att det känsliga arbetet ska bli en framgång.

– Havet måste vara lugnt och navigatörerna på fartyget måste se till att vi är på exakt rätt plats, vi får inte missa målet. Positionen får inte vara mer än några centimeter fel, annars kan inte svetsarna fästa transformatorstationen ordentligt, säger Holger Grubel.

Transformatorstationen är byggd enligt den så kallade jacket/topside-modellen. Stationen består i princip av två delar: en ”topside” som är själva transformatorstationen, och en ”jacket”, som är stationens stålfundament. Denna ”jacket” är ungefär 45 meter hög och står på botten av Nordsjön.

På fundamentet vilar alltså själva transformatorstationen där all teknisk utrustning finns. Tillsammans utgör de två delarna en hela 75 meter hög struktur som väger omkring 3 200 ton.

Transformatorstationen samlar upp elen från de 80 vindkraftverken i DanTysk och omvandlar den från 33 kV till 155 kV. Transformatorstationen är en slags port för vidaretransport av elen till fastlandet via en undervattenskabel.

Transformatorstationens höjd och slutna konstruktion skyddar den väl från det hårda väder som är så vanligt förekommande i Nordsjön.

Stationen är försedd med dubbla uppsättningar transformatorer. Båda är så stora att det räcker med en av dem för att överföra all el som vindkraftparken producerar, vilket är praktiskt om en av dem skulle gå sönder.

Transformatorplattformen kommer att bestå av totalt tre däck, där ovandelen inrymmer kontrollrum och reservgeneratorer. På grund av det isolerade läget finns också en helikopterplattform på däcket samt ett tankställe.