Lillgrund vindkraftpark igång igen i juli

Foto: ABB

Arbetet med att ersätta den skadade delen av exportkabeln vid Lillgrund vindkraftpark i Öresund är planerat att påbörjas sista veckan i juni. Lillgrund beräknas vara i full drift i början på juli.

För cirka två veckor sedan kapades den skadade delen av exportkabeln och plockades upp för analys.

– Nu är vi klara med upphandlingen av det fortsatta reparationsarbetet och ser fram emot att den nya kabeln kommer på plats veckan efter midsommar. Kort därefter räknar vi med att produktionen är igång igen, säger Fredrik Forslund, platschef på Lillgrund.

Anledningen till att det dröjer ytterligare några veckor innan Lillgrund kan producera el beror på att det är ett fåtal företag som kan utföra exportkabelreparationer.

– De företag som kan genomföra denna typ av reparation har högsäsong just nu, det gäller att få ihop logistiken med lämpliga fartyg och rätt kompetens, säger Fredrik Forslund.

ABB kommer att utföra reparationsarbetet som innebär att den nya kabeln skarvas ihop med resten av exportkabeln. Själva skarvningsarbetet beräknas ta cirka 10 dagar. Därefter behövs ytterligare några dagar för att testa kabeln innan vindparken är i full drift igen.