Billigt vätgasbränsle med ny katalysator

Ett nytt vattenspjälkande katalysatormaterial producerar vätgas billigt utan fossila bränslen. Illustration: QUT/Ummul Sultana

Forskare har upptäckt billigare och mer effektiva material som kan ersätta de katalysatorer som idag används vid spjälkning av vatten för att producera vätgas för lagring av förnybar energi.

Elektrokemisk spjälkning av vatten med hjälp av elektricitet från förnybara energikällor har enligt professor Anthony O'Mullane vid Queensland University of Technology i Australien identifierats som en av de mest hållbara metoderna för att producera vätgasbränsle. Tillsammans med doktoranden Ummul Sultana har han utvecklat ett nytt kompositmaterial som möjliggör spjälkning av vatten med billiga och lättillgängliga ämnen som katalysatorer.

- Traditionellt sett innehåller katalysatorer för spjälkning av vatten dyra ädelmetaller som iridiumoxid, rutheniumoxid och platina, säger Anthony O'Mullane.

De australiensiska forskarnas har istället använt kobolt och nickeloxid, med bara en liten andel guldnanopartiklar, för att skapa en stabil katalysator för att spjälka vatten och producera vätgas utan utsläpp.

Den vätgas som produceras kan sedan lagras och användas i bränsleceller.

- Bränsleceller är en mogen teknik, som redan rullas ut i många märken av fordon. De använder vätgas och syre som bränsle för att generera elektricitet - väsentligen motsatsen till vattenspjälkning, säger Anthony O'Mullane.