Start Up Energy Transition har öppnat

Bild: SET

Den internationella tävlingen Start Up Energy Transition har nu öppnat och innovationsbolag med energilösningar är välkomna att söka. Sista ansökningsdag är 19 januari 2019.

 

Start Up Energy Transition (SET) är en internationell plattform som stöder innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Den består av det årliga SET Award och SET Tech Festival. SET-plattformen drivs av den tyska Energimyndigheten (DENA) tillsammans med intresseorganisationen World Energy Council (WEC).

Energimyndigheten jobbar ständigt med att hitta nya möjligheter för att hjälpa svenska innovationsbolag med energilösningar ut på marknaden. Genom att ingå samarbete med DENA och WEC så ger det tillgång till nätverket av internationella företagsledare och investerare som de svenska bolagen kan ha nytta av.

– World Energy Council är glada att välkomna Energimyndigheten som den senaste partnern att delta i Start Up Energy Transition -plattformen för energiinnovationer. Innovation är ett av de viktigaste verktygen för att framgångsrikt accelerera övergången till en mer hållbar, överkomlig och säkrare energiframtid. Vi ser fram emot att arbeta med Energimyndigheten för att påskynda tillväxten av ekosystemet av energiinnovationer i Sverige de närmaste åren, säger Christoph Frei, generalsekreterare på World Energy Council.

Internationell jury

Ansökningarna kommer att bedömas av en jury vars medlemmar är noggrant utvalda inom de globala nätverken av energiledare från World Energy Council, stödjande länder och partners.

Den bästa internationella kompetensen inom energisektorn, finans och teknik kommer att engagera sig för att välja de bästa innovatörerna efter en strikt process och tidslinje. Juryn kommer att välja ut 15 finalister som får möjlighet att presentera sin energiinnovation på Tech Festivalen i Berlin 9 april 2019.

Svenska bolag som deltagit i tidigare tävling

I Start Up Energy Transition tävlingen 2018 så deltog tre svenska bolag. Bolaget Meva Energy blev finalist och kom trea inom kategorin "Low carbon energy production", det vill säga minskade CO2-utsläpp. Bolagen C-Green och Trine kom bland de bästa 100 deltagande bolagen.

– SET Awards är världens största tävling och event för ny disruptiv miljöteknik. Att vi var med och gick till final har betytt väldigt mycket för oss både i termer av kontakter och erkännande. Vi kan varmt rekommendera andra svenska start-ups att vara med, säger Niclas Davidsson, vd på Meva Energy.

Fem ansökningskategorier

Ansökningar kan lämnas in i fem olika kategorier. Bland de 15 finalisterna så kommer de tre mest lovande inom varje kategori att få presentera sina idéer på Tech Festivalen.

1. Minskade CO2-utsläpp

2. Intelligenta nät, Plattformar och Cyber Security

3. Energieffektivitet, Smarta enheter och lagring

4. Innovativ mobilitet

5. Specialpris: Ekonomiskt hållbar energi