Sura Magnets sensorer på CWIEME 2018

Sura Magnets försäljningsingenjör, Mattias Wallberg, tv. här med företagets försäljningschef, Henrik Isaksson, t.h. är genomgående nöjd med publik- och fackbesökarresponsen på årets mässa. Foto: Markku Björkman

Världsledande CWIEME - mässan inom magnetiska system, spolarlindning, sensorer, elektriska motorer och tekniker inom tillverkning arrangerades i juni på Messe Berlin i Tyskland. Ett tiotal svenska företag ställde ut på mässan med totalt 1000 utställare från hela världen.

CWIEME- mässan för samman återförsäljare och leverantörer och presenterar den senaste utrustningen, produkterna, tjänsterna och maskinerna från ledande tillverkare. När det gäller viktiga köpbeslut är det både ekonomiskt och strategiskt viktigt att se produkterna på plats för att testa deras funktion och jämföra dessa med andra produkter på marknaden. CWIEME erbjuder dessa möjligheter. I form av en rad presentationer och demonstrationer introduceras ny utrustning och nya processer, så att besökaren kan få detaljerad information på utställningen.

Magnet-teknik

Magneten har fått en betydande roll inom grön energi; till exempel innehåller de flesta generatorer i vindkraftverk tonvis av Neodymmagneter. I takt med nya reglementen vad gäller hög energieffektivitet kommer magneterna ofta till användning, till skillnad från äldre teknik.

Neodymmagneten är överlägsen för industriapplikationer med krav på hög verkningsgrad och tillämpningarna ökar. 

Man kan därför kalla det som presenteras i Berlin för en ”värld av elektrisk design och tillverkning”. Mässans tekniska program utforskar de utmaningar som påverkar företagen och den bredare elindustrin.

Bland deltagande svenska företag kan Sura Magnets nämnas på även 2018-års upplaga. Försäljningsingenjoren Mattias Wallberg:

- Vårt företag har funnits väldigt länge och vi har tillverkat magneter i 60 år. De senaste 30 åren har vi utvecklat formsprutade magneter för en mängd olika applikationer. Bland annat för vindkraftverk. Vårt mål är att vara marknadsledande, att alltid vara i framkant av utvecklingen och att alltid hjälpa våra kunder att förbättra sina produkter. Vi är en välkänd leverantör till kunder i hela världen och i Skandinavien är vi den största leverantören av plastbundna magneter, sade Wallberg.

Enligt Wallberg har hans företag specialiserat sig bland annat på olika plastbundna magneter i sensorsystem.

- Till exempel finns våra magneter i en lång rad styrvinkelsensorer. Under årens lopp har vi tillsammans med fordonsindustrikunder tagit fram nya applikationer. Precisionen har ökat, kostnaderna har sänkts, effektiviteten har förbättrats, vi har stor erfarenhet av att utveckla magnetlösningar till fordonsindustrin.