Vårflod ger lägre elpris

Bild: Vattenfall.

De för årstiden höga temperaturerna har lett till att snön och isarna i mellersta och norra Sverige smält fortare än normalt. Vattenmagasinen har fyllts på kraftigt och spotpriset har sjunkit under maj vilket kommer att hålla i sig en bit in i juni, skriver Vattenfall. 

I normala fall kan vattenkraften reglera sin produktion och spara på det vatten som inte behövs. I och med den kraftiga vårfloden har Vattenfalls vattenkraftverk arbetat med hög effekt och till och med tvingats släppa förbi vatten för att förhindra översvämningar. 

– Vårfloden innebär att tillgången på el är just nu mycket högre än efterfrågan vilket lett till lägre elpriser, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det rörliga elpriset ligger på cirka 33 öre/kWh i elområde 3, vilket är cirka 10 öre högre än samma tid ifjol men lägre än förra månaden som hade ett snittpris på 40 öre/kWh.

Under månaden har vindkraften producerat mindre vilket påverkar spotpriset men kompenseras av att Vattenfall har fyllda vattenmagasin just nu. Kärnkraften har inlett sin årliga revison och kommer att ligga på cirka 70 procents kapacitet men revisionerna ligger under en period då vi i Sverige använder mindre el.

Elpriset varierar ordentligt mellan natt och dag. Orsaken är att industrierna går på lågvarv under natten och de flesta sover vilket innebär att det är låg efterfrågan.

– Vill du spara extra pengar är ett tips att använda el på natten i stället för på dagen när priserna är högre, kanske tvätta kläder? Min rekommendation för månaden är fortsatt rörligt elpris men är du inte beredd på svängningar utan vill veta vad du betalar så är ett bundet elavtal tryggt och ger kontroll., säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.