Högsommarvärmen ger rekordlåga elpriser

Bild: Bixia.

Högsommarvärmen har spridit sig i hela landet vilket gör att snön smälter i rekordfart och vattenmagasinen fylls på. Samtidigt ökar vindstyrkan under veckan vilket gör att vindkraftsproduktionen stiger. Detta sammantaget leder till rekordlåga elpriser. Under onsdag och torsdagsdygnet var elpriset nere på cirka 2 öre per kWh, enligt elbolaget Bixia. 

– Under torsdagsdygnets tidiga timmar fanns det risk för att det skulle blir negativa elpriser i Sverige. När väl priserna var satta noterades som lägst strax under 2 öre per kWh. Negativa elpriser har varit mer och mer frekvent i Tyskland och Danmark, där expansionen av vind- och solkraft varit mycket kraftfull de senaste åren. Senast den 1 maj hade Tyskland ett minuspris på 6 öre per kWh, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Mängden förnybar elproduktion har ökat kraftfullt även i Sverige. Den gemensamma elcertifikatmarknaden med Norge är drivkraften bakom expansionen. Framförallt är det mycket vindkraftsproduktion som tillkommit. Under 2017 täckte vindkraften cirka 12 procent av elanvändningen i Sverige.

– Det låga elpriset är en konsekvens av att det förnybara byggs ut, det gör att vi kommer få mer flukturerande elpriser i framtiden, säger Matina Rosenberg.

De senaste dagarna har ett högtryck dominerat över Skandinavien med mycket höga temperaturer, i snitt mellan 5 och 6 grader högre än normalt.

– Det har lett till att elanvändningen varit låg och att tillrinningen i vattenmagasinen skyndats på. På sina platser har det varit ett stort snööverskott efter vinten, vilket gör att tillrinningen är kraftfullare än normalt, säger Matina Rosenberg.