Timid vårflod sänker hoppet om rea på el

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT: Elpriset under april var det högsta på sju år för motsvarande månad. På bilden eldistributören Fortums ställverk i Beckomberga. Arkivbild.

En kall start på året och en hittills timid vårflod har gjort att elpriset under april låg 45 procent högre än under motsvarande månad i fjol. Några reapriser på el är knappast att vänta den närmaste tiden heller.

Vintern har varit tuff för elkonsumenterna med högre elpriser än på länge. Den som sett framemot kraftigt sjunkande priser i och med vårens antåg, har anledning att vara besviken. Medelspotpriset för april blev 40,3 öre per kilowattimme, det högsta för april månad på sju år, enligt prisjämförelsesajten Elskling.

Det konsumenterna kan hoppas på är en normalisering av priserna, spår Elskling.

"Får vi ett milt och regnigt väder kommer vårfloden i gång snabbare och kan förhoppningsvis ge en rejäl prispress om tillrinningarna är tillräckligt kraftfulla. Går det däremot långsammare för snösmältningen så kan vi inte vänta oss några reapriser i år. Det ha varit en tuff vinter för elkonsumenterna så bara det att priserna sjunker ner till normal nivå gör skillnad i dagsläget", kommenterar vd Faraz Azima i ett pressmeddelande.