Climeon tar hem geotermisk Heat Power-order i Kanada

Bild: Climeon.

Climeon erhåller världens första order för ett geotermiskt kraftverk i Kanada. Ordern kommer från Borealis GeoPower och hänger ihop med testprojektet Sustainaville i Valemount, British Columbia. Den inkluderar leverans av tre 150 kW Climeon-moduler och har ett värde ca 1 miljon Euro. 

Valemounts kommun ligger i utkanten av elnätet. Därmed kommer den distribuerade elproduktionen från Climeons Heat Power-system att bidra till områdets ekonomiska tillväxt genom att förse Valemount med mer elektricitet. Borealis GeoPower har genomfört omfattande tester och är övertygade om att Climeons Heat Power-system kan leverera på optimala nivåer även när det är stora variationer i vattenflöde och temperatur. 

- Geotermisk värmekraft är en spännande väg som ger oss så mycket att utvinna. Genom att ta detta till Kanada får vi chansen att demonstrera ren förnyelsebar elproduktion som stödjer transitionen från fossila bränslen till förnyelsebara alternativ. Vår regerering är stolt över att stödja Borealis och Climeon och för att undersöka hur detta kan leda till fler geotermiska värmekraftsinstallationer. Allt för att bidra till att skapa en ljusare framtid för vårt land,  säger Jim Carr, Kanadas Naturresursminister

Borrningen av brunnarna kommer att påbörjas våren 2018 och leveransen av Climeons Heat Power-moduler beräknas ske mot slutet av samma år. 

Till skillnad från andra förnyelsebara energikällor, som vind- och solkraft är geotermisk värme tillgänglig både dag och natt året runt. Det kan leverera samma baskraft som kol- eller dieseldrivna kraftverk, som en del av kategorin heat power, vilket gör det till det bästa alternativet för hållbar energi i tillräckligt stora kvantiteter för att ersätts fossila bränslekällor. 

Kanada är det enda stora landet i det vulkaniska området som omger Stilla Havet, kallat Ring of Fire, som saknar geotermisk energitillverkning. Det uppskattas att landet har samma geotermiska potential som USA, vilket redan har kapacitet för 3,5 GW av geotermisk energiproduktion. Kanadas kunskap och expertis från olje- och gasindustrin i kombination med den framåtblickande geotermiska sektorn ger en bra grund för den geotermiska marknaden att snabbt växa under de kommande åren.