Batteri som kan laddas oändligt

I egenskap av chefredaktör för tidskriften Energy and Capital når Lukes analyser och marknadsundersökningar hundratusentals investerare varje dag. Foto: Kredit: Energy and Capital

Litium har sedan flera år varit den mest relevanta energimetallen. Under de senaste månaderna har dock kobolt blivit den energimetall som favoriseras av investerare, skriver redaktören för amerikanska tidskriften Energy & Capital, Luke Burgess i en färsk krönika.

- Efterfrågan på båda dessa metaller kommer att öka snabbt, eftersom behovet av litiumjonbatterier fortsätter att växa. Men energimetallen med de största framtidsutsikterna just nu är en som man kanske inte direkt associerar med energi, nämligen vanadin, anser Burgess.

Vanadin är ett sällsynt, mjukt, metalliskt grundämne. Det har atomnummer 23 i det periodiska systemet och används främst i hårda legeringar t ex tillsammans med krom som ofta används i verktyg.

Det finns inget särskilt spännande om vanadin. Burgess skriver att metallen faktiskt är ”ganska tråkig”. Vanadin är en industriell metall som används mest för att härda stål. Cirka 90 procent av vanadinbehovet kommer för närvarande från stålindustrin.

Extra hållfast vanadinlegerat stål används i höghus, broar, tung utrustning, industriverktyg, för fordonsindustrin, medicintekniska produkter, fartygsplattor, järnvägslinjer, turbinmotorer, flygplan, militärfordon och verktyg.

Under de senaste 12 månaderna har priset på vanadin ökat på grund av ökad efterfrågan och begränsning av andra industrivaror från Kina. Men det som gör vanadin framtidens energimetall är dess tillämpning inom batteriteknik.

Burgess, som i sin krönika sätter fokus speciellt på framkomsten och spridningen av vanadiumredoxbatteriet (VRB), höjer samtidigt prismålet för detta lilla energilager.

- Vi förväntade oss en snabb 150 procentig vinst för detta dolda energilagringssystem, som var en viktig del av litiumrevolutionen. Men det var innan den senaste stora resursrapporten offentliggjordes, påpekar Burgess.

Enligt honom är eventuella investerare nu uppe på mellan 1 och 5 dollar per aktie. Deras vinster kan överstiga 400 procent under de kommande 12 månaderna, antar Burgess.

Ursprungligen tänkte NASA under energikriserna på 1970-talet att vanadiumredoxbatterierna består huvudsakligen av två tankar med vätska, som strömmar genom ett membran, vilket genererar en laddning genom att flytta elektroner fram och tillbaka. På grund av deras storlek och vikt ansågs dessa batterier vara lämpliga för elnätlagring.

Vanadin redox-batteri är en typ av s.k. flödesbatteri. Fördelar med flödesbatterier är att de är laddningsbara, har hög kapacitet, lång livscykel, snabb responstid och hög tolerans både för över- och underladdning. Nackdelen är att de har låg energidensitet, vilket gör dem lämpliga enbart för stationärt bruk.

För närvarande använder lagringsenheterna  litiumjonbatterier för att lagra el. Men litiumjonbatterier har också sina brister.

Bortsett från deras tendens att brinna, förlorar litiumjonbatterierna sin laddningsförmåga efter en viss tid.

- Det är ingen tvekan om att de flesta har upplevt detta på egen hand. Mobiltelefonernas batterier är notoriska losers när det gäller att behålla laddningsförmågan i det långa loppet, skriver Burgess.

Han anser att redox-batterierna av vanadium är mycket säkrare eftersom de håller längre och kan laddas oändligt. Det kan bli banbrytande ifråga om elnätlagring.

- VRB är också lätta att återvinna och bra för projekt där det är ont om utrymme, anser Burgess.

Enligt honom förväntas flödesbatterimarknaden växa från 230 miljoner dollar i år till 946 miljoner dollar år 2023, vid en CAGR på 33 procent. VRB verkar vara redo för en radikal ökning av den globala efterfrågan på vanadin.

Kina betraktar nu på hur man bäst använder VRB för landets elnät. Kinas nationella utvecklings- och reformkommission släppte nyligen ett policydokument som krävde lanseringen av ett pilotprojekt som kommer att omfatta flera 100-megawatt-stora vanadiumflödesbatterier i slutet av 2020.

- Den roll som vanadin kommer att spela för energilagringstekniken återstår att se. Men optimismen kring VRB stiger. Och det är kanske något som investerare verkligen vill ha kontroll över, konstaterar Burgess i sin krönika.

Att investera i vanadin är inte lätt. Det finns inga framtidsrelaterade erfarenhetsberättelser. Och även om man kan köpa vanadium på nätet är investeringar i denna fysiska metall i ett sådant fall ytterst limiterade på grund av begränsad likviditet.

- Investerare bör dock inte enbart observera företag som exempelvis My Vanadium eller de som tillverkar VRB eller utvecklar VRB-teknik utan undersöka vägar och möjligheter till direkta investeringar, skriver Luke Burgess.

I egenskap av chefredaktör för tidskriften Energy & Capital når Lukes analyser och marknadsundersökningar hundratusentals investerare varje dag. Luke är också investeringsdirektör för Angel Publishings nya Secret Stock Files-nyhetsbrev, vilket hjälper investerare att utnyttja framtida obalansen mellan utbud och efterfrågan, som Burgess tror kan vara avgörande för en konjunkturuppgång på de hårda tillgångsmarknaderna.

Källa: The Energy and Capital

​​​​​​​