"Vattenkraften har en mycket viktig roll att spela"

Fotograf: Niclas Albinsson

Regeringens nya lagförslag, som innebär att alla vattenkraftverk inom en 20-årsperiod ska ha moderna miljötillstånd, välkomnas av elbolaget Bixia vars förhoppning är att det kommer att ge de småskaliga vattenkraftverken en mer förutsägbar framtid. 

Vattenkraft är Sveriges i särklass viktigaste förnybara energikälla som står för cirka hälften av all den el vi producerar.

– Vattenkraften har en mycket viktig roll att spela i den pågående energiomställningen. Ska vi lyckas nå vårt mål med 100 procent förnybar el om drygt 20 år, då behöver vi underlätta för våra producenter. Vi på Bixia tror och hoppas att det här förslaget kommer att minska administrationen och göra det enklare för våra småskaliga vattenkraftsproducenter, som faktiskt är våra hjältar, säger Eric Constantien, chef inköp produktion på Bixia.

Bixia köper in el från småskaliga producenter runt om i landet. Sammanlagt har man avtal med drygt 1600 producenter av sol- vind- och vattenkraft.

2000 nedlagda små vattenkraftverk skulle kunna tas i bruk
I Sverige finns över 2000 nedlagda små vattenkraftverk. Skulle de återupptas i bruk skulle vi kunna utvinna cirka sju TWh (miljarder kWh) el från småskalig förnybar vattenkraft, vilket är ungefär fem procent av svensk elproduktion.

– Många av våra producenter finns i Småland, ofta är det gamla nedlagda kvarnar som kanske gått i arv och där nästa generation vill dra nytta av det vatten som finns. Nu hoppas vi att det nya lagförslaget ska underlätta, så att vi kan använda all den förnybar kraft som finns i vårt land och samtidigt ta tillvara de kulturhistoriska värden som gamla kvarnar och sågar utgör, säger Eric Constantien.