Siemens erhåller typcertifikat för 8 MW-turbin

SWT-8.0 är en vidareutveckling av SWT-6.0 och SWT-7.0. Foto: Siemens

Siemens Gamesa kan nu starta uppbyggnaden av bolagets nya 8 MW offshore- vindkraftverk efter att ha certifierat den slutgiltiga turbinen.

Företaget nu säkrat den aktuella typcertifieringen för SWT 8.0-154-turbinen som kommer att konkurrera med Vestas V164s offshore-vindkraftverk.

SWT-8.0 är en vidareutveckling av SWT-6.0 och SWT-7.0. Uppgraderingarna består i första hand av en mer effektiv generator, inklusive ett förstärkt elsystem och avancerat styrsystem. Utöver detta har turbinen förbättrad magnetteknik och förbättrad kylning. Sammantaget genererar turbinen kraft upp till 8 MW.

Hittills har 8 MW-turbinen certifierats speciellt för tester, som har utförts på en testanläggning i Østerild. Men genom den senaste typcertifieringen kan turbinen nu säljas på den globala marknaden.

Det var det norsk-nederländska konsultföretaget DNV GL som ansvarade för certifieringen.

- Vi är nöjda med att ha erhållit typcertifikatet för vindkraftverket 8.0-154 i förtid. Den effektiva certifieringsprocessen är ett resultat av det långsiktiga samarbetet mellan Siemens Gamesa och DNV GL vilket gör det möjligt för oss att vara aktiva en lägre tid på marknaden när det gäller vårt nya vindkraftverk, säger Johnny Lillelund, certifieringschef på Siemens Gamesa Renewables Energy.

Hittills gäller certifieringen endast för 154-versionen av 8 MW-plattformen, men DNV GL har också anlitats för att certifiera den uppgraderade versionen av turbinen, som Siemens Gamesa presenterade i november 2017. Denna version förväntas vara klar på marknaden 2020. Alla övriga komponenter är desamma som SWT 8.0-154 turbinen med undantag av glasfiberklingorna, som på den nya SG 8.0-167 DD har ökats från 75 till 8,1 meter.

8 MW-plattformen har också blivit väl mottagen av marknaden. Bland kunderna finns Vattenfall som beställde 113 av 167-versionen av turbinerna för de tre danska vindparkerna Kriegers Flak, Vesterhav Syd och Vesterhav Nord. Företaget Ørsted har också beslutat att 94 turbiner på de nederländska vindkraftparkerna Borssele 1 och 2 kommer att vara utrustade med Siemens Gamesas 8 MW-plattform.

För Vattenfall öppnade de nya turbinerna en möjlighet att minska kostnaderna för förnybar energi, när man beställde 113 turbiner i november 2017.

Källa: Siemens Gamesa