Ministern ger elbolagen en sista chans

Malin Hoelstad/SvD/TT: Energiminister Ibrahim Baylan (S) hotar elnätsbolagen med tuffare lagstiftning. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT: Rejält dyrare el de senaste åren – prishöjningar som bolagen har motiverat med stora investeringar i nya ledningar. Arkivbild.

De senaste sju åren har de stora eldrakarna Vattenfall, Eon och Ellevio med ett monopol i ryggen höjt nätavgifterna med närmare 60 procent – elprisökningar som fått häftig kritik.

Men det är inte nog. Från årsskiftet höjde Vattenfall priset med sex procent ytterligare, vilket för villakunder med eluppvärmning kan innebära en tusenlapp extra på årsbasis. Snitthöjningen för en villaägare är runt 500 kronor om året. Tidigare under 2017 hade Eon och Ellevio höjt priset med tio respektive fem procent.

Skärpning på gång

I höstas föreslog regeringens myndighet, Energimarknadsinspektionen, tuffare lagstiftning som ska bromsa elbolagens saftiga höjningar av elnätsavgiften. Och i slutet av januari träffar Ibrahim Baylan såväl branschen som konsumentorganisationer för en dialog kring den nya lagstiftningen som är på gång.

Det kommer att ske förändringar, så är det, säger Baylan men lämnar lite öppet för att elföretagen fortfarande har chansen att påverka utgången.

Hur mycket, ja, det beror på de remissvar som kommer in, men också på de dialogträffar jag kommer att ha, fortsätter Baylan.

Elnätsföretagen varnar eller hotar med att de kommer att dra ner sina investeringar i elnäten om de inte får höja sina priser så mycket som de vill.

Kan komma mera

Det är det vanliga svaret från elnätsföretagen, säger Baylan. Men så har det inte varit, enligt Baylan som refererar till Energimarknadsinspektionens utredning som pekar på att investeringarna har varit långt mindre än de prishöjningar som bolagen vidtagit.

Men den nya lagstiftningen kommer att gälla först från 2020. Fram tills dess har elnätsföretagen möjlighet att göra ytterligare större prishöjningar efter beslut i domstol – något Baylan inte kan påverka.