Förbättrad luftkvalitet i Peking

Birds Nest - stadion i Peking, kina. Foto: Pixabay, kredit: DesignerPoint

Under förra året var luftkvaliteten i Kinas huvudstad Peking den bästa sedan mätningarna inleddes för fem år sedan. Nivåerna av skadliga partiklar sjönk med 20 procent jämfört med 2016.

Premiärministern Li Keqiang förklarade krig mot föroreningarna för tre år sedan. Hittills har framstegen ändå inte varit imponerande, och i vissa fall har problemen fortsatt att förvärras.

Regeringen går därför nu in för att pröva på något nytt. För första gången blir alla bolag som förorenar luften och vattendragen tvungna att betala skatt.

Miljöskatten indrivs av skattemyndigheterna. De är i en betydligt starkare ställning än miljöministeriet som hittills har haft i uppgift att få bolagen att betala för sina utsläpp.

Bolagen har alltför ofta lyckats kringgå gällande miljöförordningar. Det har varit vanligt att de har fått hjälp av lokala beslutsfattare som har prioriterat ekonomin framom miljön.

Den numera förbättrade luftkvaliteten uppnåddes genom konkreta åtgärder i kombination med gynnsamma väderförhållanden, enligt myndigheterna. 

En talesperson säger att Peking har bytt ut koleldade värmepannor, fasat ut fordon med höga utsläppsnivåer och uppgraderat infrastrukturen inom industrin i ett försök att minska smogen.

Text: AFP-TT