Grön jul i Danmark: 110 procent vindkraft

Lars Skaaning: Vinden garanterar det danska julmyset i år. Arkivbild på vindkraftsanläggningen Horns Rev vid Jyllands västkust.
Ng Han Guan: Danmark satsar på vindenergi. Här inspekterar arbetare turbinblad i danska Vestas fabrik i Tianjin, Kina. Arkivbild.

Vi får en rekordgrön jul energimässigt. Det blåser riktigt mycket på julafton, och det innebär att de danska vindmöllorna producerar riktigt mycket ström, säger Stine Leth Rasmussen, avdelningschef på Dansk Energi.

Och då är julafton ändå en dag med extra hög förbrukning. Mellan klockan 17 och 18, då aktiviteten i många kök är intensiv inför julmiddagen, ligger den danska elförbrukningen 13 procent högre än samma tid en genomsnittlig dag.

Till skillnad från i Sverige, där kärnkraft och vattenkraft står för lejonparten av den energiproduktion som räknas som fossilfri, litar Danmark mest till vinden för sin gröna energi. Och den byggs ut snabbt.

I Danmark kan vi nu täcka över hälften av vår elförbrukning på årsbasis med förnybar energi, säger Stine Leth Rasmussen.

Däremot ligger danskarna sämre till vad gäller resten. Det är mycket fossila bränslen, särskilt som nya, mindre gynnsamma skatteregler fått elbilsförsäljningen att rasa.

I det sammanhanget tycker Stine Leth Rasmussen att Danmark självt borde kunna få användning för den vindenergi som nu blåsiga dagar går på export.

Så att vi använder grön ström för att ersätta olja och gas för uppvärmning, och el för att ersätta bensin och diesel i transporterna.