Svevia får uppdrag i Åmot-Lingbo vindpark

Bild: Svevia.

Svevia har fått uppdraget att konstruera och bygga de 58 fundamenten med tillhörande infrastruktur till vinkraftverken i den nya vinkraftparken Åmot-Lingbo i Gävleborgs län. 

Det är på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, cirka 80 kilometer nordväst om Gävle som en ny stor vindkraftpark ska byggas.

– Det betyder att vi bygger de vägar som behövs för projektet, vi gräver kabelschakter för el- och signalledningar, gjuter 58 av fundamenten samt bygger de kranplatser som behövs för att de 180 meter höga vindkraftverken ska kunna resas och monteras, säger Dan Hellenberg, Svevia.

Området består i huvudsak av skog och berg där den högsta punkten ligger 360 meter över havet. Med den goda vindtillgången har Energimyndigheten pekat ut det som ett riksintresse för vindbruk.

– När man bygger en vindkraftspark är en fungerande logistik avgörande. I det här området finns det en ganska väl utbyggd infrastruktur med skogsvägar vilket skapar goda logistiska möjligheter. Storleken och antalet verk är dock en rejäl utmaning.

Uppdraget är värt cirka 250 miljoner kronor och är det största vindkraftuppdrag som Svevia hittills åtagit sig. Hela projektet inklusive resning av turbiner kommer att vara klart vintern 2020.

– Svevia fortsätter vara en stark leverantör på vindkraftsmarknaden som tillsammans med våra kunder och underleverantörer bidrar till att skapa förnyelsebar energi.

Uppdraget utförs på uppdrag av OX2.