Vattenfalls och Ellevios nätpriser drar ifrån

: Elnätsavgifterna varierar stort i landet. Arkivbild.

Elnätsavgifterna har ökat i stora delar av landet sedan 2010. Prisskillnaderna är stora och de största elnätsbolagen har höjt avgifterna mest, enligt en ny rapport från Villaägarnas Riksförbund.

"Regelverket som ska skydda kunderna från monopolprissättning anser vi är för svagt och vi vill ha till en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna", skriver Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Enligt Villaägarna är Ellevios elnät i 15 kommuner i västra Svealand dyrast i Sverige. Ett typhushåll i kommuner som exempelvis Eda, Forshaga och Sunne betalar en årlig elnätsavgift på 13 796 kronor. I Lidköping, där det kommunägda elnätet har landets lägsta avgift, är motsvarande siffra 4 833 kronor.

Villaägarna skriver samtidigt att de tre största nätbolagen, Vattenfall, Eon och Ellevio, är de som höjt avgifterna mest. En "vanlig husägare" som har ett storbolag som leverantör betalar i genomsnitt 3 300 kronor mer år 2017 än 2010.

Motsvarande avgiftsökning i mindre kommunala bolag är 1 300 kronor. Vattenfalls och Ellevios avgifter ligger i snitt 4 600 kronor över de lokala nätbolagen, enligt rapporten.