Effektivare energilagring med nickelhydroxid

Nilars monter på energilagringsmässan Energy Storage Europe i Düsseldorf i mitten av mars 2017. Foto: Nilars
Nilars batteripaket på 48kWh med bi-polar NiMH-teknik . Foto: Nilar

Vid senaste Energy Storage-mässan i Düsseldorf i mitten av mars hade internationella energilagringsbranschen chans att bekanta sig med en stor mängd nya energilagringslösningar, däribland företaget Nilars batterier med aktivt material i form av koboltbelagd nickelhydroxid.

Förutom företagets energilagringspaket och andra redan fungerande battericellsystem i Sverige, presenterade Nilar flera fallbeskrivningar om smarta nät och byggnader.

- Mässan överträffade verkligen våra förväntningar. Branschen utvecklas och det är klart att energilagring är inte bara ett tema för framtiden, utan ett hett ämne redan i dag och vi är glada över att vara en del av denna omvandling mot ett grönare energitänkande, sade Erik Tolagen, chef för Nilars avdelning för försäljning och marknadsföring.

Enligt företagets representanter bekräftades Nilars energilagringspotential på mässa. Energilagring spelar viktig roll för utveckling av smarta nät från små hemmalagringssystem till flera megawatt stora lösningar. Nilar fokuserar på smarta nätlösningar där nickelhydroxid gör det möjligt att applicera säkrare och mer kostnadseffektiva, tillförlitliga och miljövänliga alternativ för litium-jon- eller blybatterier.

- 2017 kommer att bli ett spännande år för energilagringsindustrin och för Nilar i synnerhet. Vårt lagringspaket används nu för flera smarta nät-applikationer runt om i Europa, bland annat för laddningsstationer för elfordon och för distribution av förnybar energi till kontorskomplex, berättade Marcus Wigren, VD för Nilar.

Enligt företaget har bipolär design av batterier varit svårt att realisera. Den bipolära designen har prestanda fördelar, som härrör från minskat inre motstånd som i sin tur möjliggör hög input/output.

De aktiva materialen såsom koboltbelagd nickelhydroxid och mischmetall, ger en nyttjandegrad  på 95 procent av den teoretiska kapaciteten. Råvarorna, i form av metallegeringar, importerar Nilar Svenska AB från länder utanför EU.

På grund av det omfattande positiva gensvaret på årets mässa, har Nilar redan beslutat att delta i nästa års upplaga av Energy Storage Europe.