Batterifabrik kan byggas i Småland

Rich Pedroncelli/AP/TT: Teslas jättelika fabrik i Nevada-öknen i USA är under uppbyggnad. Arkivbild.

Hon säger att kommunen kan erbjuda Northvolt gediget hållbarhetsarbete, närhet till stora trafikleder och högutbildad arbetskraft från Linnéuniversitetet.

Samtidigt säger kommunalrådet Åke Carlson (C) att fördelarna med Uppvidinge är att kommunen redan har en miljöprövad vindkraftspark som kan bidra med el till projektet.

I nuläget grovsållar Northvolt igenom en önskelista på över 20 kommuner, plus andra orter som har erbjudit plats för fabriken. Bortsett från de orterna som har läckts i media, vill Northvolts vd Peter Carlsson inte kommentera vilka fler det rör sig om.

Jag kan säga att många av de orterna som fått förfrågan ligger kustnära. Samtidigt är energifrågan viktig. I norra Sverige finns det ett energiöverskott jämfört med södra delen. Men i söder ser det bättre ut ur ett kommunikations- och befolkningsperspektiv. Jag skulle säga att det är ett öppet race.

Inom de närmaste dagarna påbörjas nästa etapp då kommunerna kommer att lämna detaljerade svar hur de kan bidra med bra kommunikationer, energiförsörjning, tillgång till hamn, järnväg och annan infrastruktur samt arbetskraft.

Bortsett från att uppfylla kraven måste kommunen också tillåta en snabb byggnadsprocess i form av tillstånd och miljöprövning, säger Carlsson.

Tiden är viktig, på samma sätt som den var viktig för Tesla när de bestämde att bygga sin fabrik i Nevada. Det var där man bäst kunde garantera att projektet snabbast skulle genomföras.