Northvolt söker plats för batterifabrik i Finland

Karlebys industripark och hamnen. Det utrymme som krävs för fabriken är 50 hektar stort och i Karleby finns färdigt planerade utrymmen. Foto: Wikimedia Common

Ett tiotal orter i Finland, bland dem Karleby, har fått en förfrågan via Invest in Finland om intresset för och möjligheterna att ta emot en etablering av en svensk batterifabrik, berättar finska radiosändaren Yle.

Invest in Finland är en statlig finsk organisation som lyder under Finpro och har till uppgift att befrämja bland annat industrietableringar i Finland. Karleby stad hör till de orter som är intresserade.

Det svenska företaget Northvolt presenterade på tisdagen sina planer på att skapa en nordisk batterindustri. Planerna går ut på att slå fast etableringsorten redan till sommaren och 2020 skall produktionen vara igång i Norden.

Invest in Finland kontaktade Northvolt i Sverige i början av det här året och inledde ett samarbete. Invest in Finland skickade ut förfrågningar till ett tiotal orter i Finland för att utröna intresset för en batterifabrik.

- De flesta orter som vi skickat ut förfrågan till ligger vid kusten i Finland men det finns också andra orter i inlandet, säger projektchef Teuvo Heikkinen vid Invest in Finland till Yle

- De flesta orter har svarat på vår förfrågan och materialet har skickats vidare till svenska Northvolt.

Det utrymme som krävs för fabriken är 50 hektar stort och i Karleby finns färdigt planerade utrymmen.