Scott Pruitt tar över USA:s miljömyndighet

Pruitt, som var justitiekansler i delstaten Iowa, riktade hård kritik mot just EPA:s arbete mot klimatförändringar. Foto: Gage Skidmore

Det är nu definitivt klart att "Polluting Pruitt", som han redan kallas bland demokraterna, tar över som chef för den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA, uppger amerikanska medier. Senaten godkände valet av Pruitt med rösterna 52–46.

Det är nu definitivt klart att "Polluting Pruitt", som han redan kallas bland demokraterna, tar över som chef för den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA, uppger amerikanska medier. Senaten godkände valet av med rösterna 52–46.

Demokraterna försökte fördröja utnämningen eftersom Pruitt har starka kontakter till olje- och gasindustrin. Pruitts förespråkare däremot hoppas att Scott Pruitts som miljöminister vänder det "gigantiska slöseri inom miljöområdet som Obama-administrationen ägnat sig åt till en mer kostnadseffektiv och rationell verksamhet". 

I ett uttalande den 17 februari, sade ordföranden för Environmental Working Group Ken Cook att " republikanernas godkännande av Pruitt är ett uttryck för en aggressiv antimiljölinje som gynnar praktiskt taget varje förorenande industri i Amerika."

Pruitt, som för närvarande är justitiekansler i delstaten Iowa, har flera gånger både motarbetat och riktat hård kritik mot just EPA:s arbete mot klimatförändringar.