Bombsäker vindkraft efter städning

Foto: Eon

Hitlers minor och Churchills bomber. Hundratals misstänkt farliga föremål hittades när energijätten Eons robotar städade en rejäl bit av Östersjöns botten. Nu ska man bygga Östersjöns största vindkraftpark i området.

-400 000 hushåll i Tyskland kommer att få el från anläggningen när den är klar 2019, säger Markus Nitschke på Eon om de 60 vindkraftverken som utgör stommen i parken Arkona, mellan Bornholm i Danmark och tyska Rügen.

Men för att bygga anläggningen krävs att allt som är farligt städas bort. Över 400 misstänkta föremål har hittats, och 43 var outlösta bomber, minor eller annan ammunition och därmed en potentiell säkerhetsrisk. Alltihop har nu transporterats till myndigheter i tyska Sassnitz.

-Vi vet inte exakt vad det rör sig om för slags minor, bomber eller andra explosiva föremål. De kan ha hamnat där under hela perioden från första världskriget, andra världskriget och kalla kriget. Så bomberna och minorna kan både vara Hitlers, Churchills, Sovjets, Östtysklands eller Polens, konstaterar Nitschke.

Eon bygger vindkraftparken tillsammans med norska Statoil. Turbinerna tillverkas av Siemens och verken ska byggas på pelare där havsdjupet är på kring 23-37 meter.

Om tre år ska allt stå klart, och enligt Nitschke är det säkert att robotarna hittat alla farliga föremål.

-Ja, det är jag eftersom vi använt oss av den senaste tekniken för att söka av Östersjöns botten, säger Markus Nitschke.

(TT)