Danskt vindkraftavtal i hamn

Foto: Vattenfall

Det finns fortsatt hopp för Vattenfalls planerade vindkraftparker i Danmark, efter att danska politiker har klubbat igenom ett avtal om hur stöd till förnybar energi ska finansieras.

Det är goda nyheter för Vattenfall, som nyligen vann danska statens upphandling om vindkraftparker utanför landets kust, men osäkerheten kring projektet har varit stor på grund av politikernas splittring i frågan.

Danmarks borgerliga regering har velat genomföra projektet, som ingår i en politisk uppgörelse från 2012, men har tidigare påpekat att ett slutgiltigt beslut dröjer till efter det att frågan om energiskattens utformning är löst.

Den röd-gröna Enhedslisten, ett parti som ofta är allierat med de andra partierna i det röda blocket, uttrycker överraskning över att parterna har kommit överens om ett avtal som Enhedslisten uppfattar som socialt obalanserat och skadligt för klimatet.

Men Socialdemokraterna ser det inte på samma sätt, säger partiets ledare Mette Frederiksen. Hon kallar avtalet för ett politiskt hantverk när det är som bäst.

-Vi har bevarat de kustnära vindkraftverken och vi fortsätter den gröna övergången och säkrar arbeten i hela landet, säger hon till Ritzau.

(TT)