Vattenfall vinner budgivning på dansk vindkraft

Foto: Vattenfall

Den danska staten meddelar nu att Vattenfall vunnit budgivningen om att få bygga kustnära vindkraft, så kallad ”near shore”. Det gäller de två områdena Vesterhav Nord och Vesterhav Syd utanför Jutlands västkust.

Innan Vattenfall kan påbörja konstruktionsfasen behövs dock ett slutligt godkännande från den danska staten. Projekten är omtvistade i Danmark. Nyhetsbyrån Ritzau uppger att regeringen kommer att avvisa budet, trots att Vattenfall vann upphandlingen.

– Danmark är en kärnmarknad för oss. Vi har varit involverade i dansk vindkraft i nästan 20 år och att vi vunnit den här budgivningen är ett betydande tillskott till vår portfölj och det ger oss möjlighet att förse 375 000 danska hem med förnybar el, säger Magnus Hall, vd på Vattenfall.

Vattenfalls vinnande bud var 0,475 kronor per kilowattimme.

Som ett resultat av det vinnande budet för de två vindkraftparkerna utanför Hvide Sand respektive Thyborön på totalt 350 megawatt (Jutlands västkust) kommer Vattenfall att bli Danmarks största vindkraftoperatör.

– Vi ser mycket fram emot att de här två projekten kommer att ge oss ytterligare en möjlighet att ge Danmark en ledande position inom teknik för havsbaserad vindkraft och därmed fullfölja ambitionen att Nordsjön till världens Energy Valley. Dessa ”nära kusten”-projekt ger oss också nya möjligheter att säkerställa att alla miljöaspekter prioriteras, säger Ole Bigum Nielsen, Vattenfalls landschef i Danmark.

Vattenfall kommer nu, efter det positiva beskedet om budgivningen, att påbörja de sista förberedelserna för att kunna påbörja byggandet. De omfattar inköpsprocesser för vitala komponenter och service (som turbiner, fundament och kablar, fartyg för installation), optimering och slutlig design av vindparkerna.

Målsättningen är att påbörja byggandet 2019 och att leverera el 2020.