Vattenfall inviger brittisk vindpark

Foto: Robin Dawe

Vattenfalls vindkraftpark Kentish Flats Extension utanför den brittiska kusten har nu officiellt invigts. Den totala investeringen i vindparken uppgår till två miljarder kronor och den togs i drift under förra året.

Den 6 juni var det dags för officiell invigning av vindkraftparken som består av 15 3,3 megawatts Vestasturbiner, placerade sju kilometer utanför kusten i det brittiska grevskapet Kent. Parken ligger precis bredvid den befintliga vindkraftparken Kentish Flats med 30 3 megawatt-turbiner.

– Utbyggnaden av Kentish Flats är ett viktigt tillskott till våra europeiska havsbaserade vindkraftparker. Vi är övertygade om att utbyggnader både utvecklar och förstärker befintliga lokala kompetenser och leveranskedjor. Och det bidrar till att befästa den framskjutna positionen för branschen för regioner som Kent, sade Gunnar Groebler, chef för Vattenfalls Business Area Wind, innan invigningen.

Kentish Flats Extension kommer, med sina 49,5 megawatt, att producera tillräckligt med el för att förse ungefär 35 000 genomsnittliga brittiska hushåll med förnybar energi.

Vattenfalls tre vindkraftparker utanför Kents kust består av totalt 145 turbiner. Dessa är fördelade mellan Kentish Flats Extension, den elva år gamla havsbaserade vindkraftparken Kentish Flats på 90 megawatt samt Thanet på 300 megawatt. Havet utanför Kent är nu hem för ett vindkraftskluster på totalt 1 074 megawatt inklusive London Array med 635 megawatt, vilket är 21 procent av den totala brittiska kapaciteten.