Positiva reaktioner för Vestas

Foto: Vestas

Den amerikanska skattemyndigheten har förlängt skattelättnaderna för vindkraftsproducerad el. Enligt de nya riktlinjerna har man nu längre tid på sig att färdigställa projekt för att de ska kvalificeras för skatterabatt.

Danska vindkraftsbolaget Vestas Wind Systems ser positivt på de nya riktlinjerna.

"Vi ska studera dem mer i detalj men det omedelbara intrycket är positivt, det ger oss god flexibilitet. Det är också positivt i kombination med fortsatt marknadstillväxt i USA", sade Vestas informationschef Michael Zarin till Ritzau Finans.

Rabatten, som kallas production tax credit, uppgår till 23 dollar per megawattimme. För att erhålla den behöver man påbörja uppförandet av vindkraftverk under 2016. Efter 2016 kommer rabatten fasas ut årsvis för att sedan utebli helt. Reglerna om uppförandet är desamma som innan.

"De nya reglerna stödjer teorin om att orderingången från vindkraftsmarknaden i USA kommer att nå sin topp under andra halvan av 2016 och under första halvan av 2017", kommenterar Barclays enligt Ritzau.

Barclays analytiker anser att reglerna är positiva för en aktör som Vestas, som har 40 procent av sin försäljning på den amerikanska marknaden.

"Det avlägsnar ett hinder som hittills dämpat orderingången under 2016", resonerar analytikerna.

Vestas aktie handlades omkring 3,8 procent högre i Köpenhamn under måndagsförmiddagen.

(SIX News)