Veckan som gått: Koldioxidpriset lyfter elpriset

Bild: Entelios.

Den senaste tiden har varit en relativt lugn period på kraftmarknaden, särskilt på terminsmarknaden. I veckan som gått har priserna för el levererad nästa år gjort ett rejält hopp, enligt ett pressmeddelande från Entelios.

Spotpriset gick ner lite runt pingst och har, som förväntat av marknaden, gått upp lite igen.

Det var lugnt på terminsmarknaden till och med förra veckan. Den här veckan har priserna för el levererad nästa år gjort ett rejält hopp. Med en god resurssituation och prognoser som ger fortsatt normalt med flöden, finns det inget i Norden som skulle tala för ett så kraftigt hopp i terminspriset. Lyfter vi blicken utanför Norden hittar vi svaret, koldioxidpriset.

Priserna på råvarumarknaderna har stigit lite de senaste dagarna. Oljepriset påverkas bland annat av oron för krig i Persiska viken. Kol- och gaspriserna stiger också en smula, men störst hopp gör koldioxidpriset. Det har gått upp med nästan tio procent. Uppgången kan delvis förklaras med att koldioxidpriset följer de övriga energiråvarorna och att man väderprognoserna aviserar höga temperaturer i Europa och därmed stort behov av nedkylning. Utvecklingen i brittisk politik kan också vara en bidragande orsak till prisuppgången i koldioxidpriset, men det ligger också ett mått av psykologi i detta prisskutt. Aktörerna vill positionera sig i förhållande till prisuppgången.

Ändringar i koldioxidpriset smittar av sig direkt på de tyska terminspriserna på el, som i sin tur smittar av sig direkt på de nordiska elpriserna.