Danska Kriegers Flak har börjat byggas i södra Östersjön

Bild: Vattenfall.

Det första av de 72 så kallade monopilefundamenten svetsas just nu ihop. De kommer att utgöra basen för en av Vattenfalls största havsbaserade vindkraftparker.

När vindkraftparken i Östersjön är i full produktion i slutet av 2021 kommer den att öka den årliga danska vindbaserade elproduktionen med 18 procent, vilket på ett ungefär motsvarar den årliga elanvändningen för 600 000 danska hushåll.

– I sommar kommer vi att slutföra bygget av den havsbaserade vindkraftparken Horns Rev 3 i Nordsjön. Det är perfekt tajmat med byggstarten för Kriegers Flak. Tillsammans kommer de att öka Vattenfalls havsbaserade vindkraftskapacitet avsevärt och bidra till vårt mål om att möjliggöra en fossilfri livsstil inom en generation, säger Vattenfalls landschef för Danmark och chef för Offshore Wind, Michael Simmelsgaard.

 

Fundamenten tillverkas i tyska Rostock av företaget EEW Special Pipe Constructions. Under våren 2020 kommer de upp till 800 ton tunga monopilefundamenten att skeppas från Rostock direkt till den havsbaserade byggplatsen för installation, 15–40 kilometer utanför den danska kusten.

– Vi har förberett det här projektet under lång tid och allt går enligt plan. Nu är det dags att börja bygga. Det är alltid fantastiskt att nå fram till den här punkten, när vindkraftparkens beståndsdelar börjar ta form, säger Ian Bremner, projektchef för den havsbaserade vindkraftparken Kriegers Flak.

Fundamenten kommer att bära upp de 72 vindkraftverken av typen Siemens Gamesa 8.4 MW, som har en samlad kapacitet på drygt 600 MW.

Om den havsbaserade vindkraftparken Kriegers Flak

  • Med en kapacitet på drygt 600 MW blir Kriegers Flak Danmarks största havsbaserade vindkraftpark.
  • Produktionen  motsvarar elanvändningen för 600 000 danska hushåll
  • De 72 vindkraftverken har en totalhöjd på 188 meter, och varje fundament väger upp till 800 ton
  • Vindkraftparken kommer att vara belägen i Östersjön, 15–40 kilometer utanför den danska kusten