Arktisk kyla pushar elpriset

Matina Rosenberg, ny hållbarhetsansvarig på Bixia. Bild: Bixia.

Det ostadiga och kyliga vädret som dragit in över Skandinavien gör att temperaturerna faller till fyra grader under det normala de närmaste dagarna. Det gör att elpriset stiger från drygt 30 öre per kWh till över 40 öre, enligt elbolaget Bixias elprisprognos.  

De senaste dagarna och idag har blåsten gjort att priset på el inte stigit så kraftigt som det hade gjort annars. Men till helgen avtar vinden vilket lyfter upp priset ytterligare.  

När temperaturen faller använder vi mer el vilket påverkar prisbilden. Förra veckan hade vi en temperatur som låg sex grader över det normala och nu ligger vi fyra grader under det normala kommande helg. 

– Även om det blir något varmare i början på nästa vecka så är det fortfarande kallt för perioden. Kylan gör också att vårfloden dämpas, samtidigt fylls de nordiska magasinen på då vi har mer nederbörd, vilket håller tillbaka elprisets uppgång något, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. 

Stor variation av elpriset från dag till dag
Innevarande vecka står vindkraften för cirka 13 procent av vår elanvändning, vattenkraften för cirka 50 procent och kärnkraften står för cirka 25 procent.

– Vi har de senaste veckorna sett stor variation i elpris från dag till dag. Dagar med mycket sol- och vindkraft och milt väder har vi sett dygnpriser kring 30 öre per kWh. Kommande helg med kyla och mindre vind liggger elpriset på drygt 40 öre per kWh istället. Dagar framöver med milt väder och en intensiv vårflod kan priset hamna betydligt lägre. Detta erfor vi under förra året i samband med Kristi Himmelsfärd med elpriser under 20 öre per kWh. Sedan dess har vindkraften i Sverige ökat med cirka 30 procent.