Elmarknaden just nu: Torrt och vindfattigt drar upp elpriset 

Jonas Stenbeck. Bild: Vattenfall.

Det torra och vindfattiga vädret under april har fått elpriserna att stabiliseras efter att de succesivt gått nedåt sedan januari. Spotpriset under april har haft ett snittpris på 41,7 öre/kWh i elområde 3. 

Under årets första kvartal har elpriset succesivt sjunkit men sedan mitten av april har elpriset på nytt börjat stiga.  Orsaken är bland annat stigande priser på råvaror och utsläppsrätter samt mindre blåst än man hade under mars på de platser där Vattenfall har vindkraftsproduktion. Det skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

– Vi ser just nu ett stopp på prisnedgången med anledning av det för årstiden torra väderläget. Nederbörden som väntas denna vecka ser inte ut att vara tillräcklig ur ett produktionsperspektiv och lägg därtill den vindfattiga situationen så har vi just nu ett läge som är snarlikt det i fjol, men en månad tidigare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Priset på råvaror, utsläppsrätter och olja har stigit något och håller upp elpriserna på den europeiska elmarknaden. På produktionssidan finns det flera faktorer som bidrar till det osäkra läget på elmarknaden. Vind- och vattenkraft producerar lägre än normalt och kärnkraften startar snart sin årliga revision som pågår under sommarhalvåret.