Vattenfall köper energi från Zeewolde i Nederländerna 

Foto: Vattenfall

Vattenfall har tecknat ett långsiktigt avtal om inköp av förnybar el från den nya uppgraderade vindkraftsparken Zeewolde i Nederländerna. Fram till slutet av 2021 ska 220 befintliga vindkraftverk ersättas av 91 större och mer kraftfulla turbiner som kommer att producera mer än 850 GWh om året. Därmed blir detta det största vindkraftsprojektet i Nederländerna.

Enligt avtalet kommer Vattenfall att köpa elproduktionen från 83 av de nya turbinerna som får en installerad kapacitet på mer än 300 MW.

- Detta är det största avtalet om köp av förnybar energi som Vattenfall hittills har ingått i Nederländerna. Vindkraftsparken Zeewolde kommer att leverera förnybar energi till 250 000 Vattenfall-kunder, säger Erik Suichies, europaansvarig för grossistmarknaden hos Vattenfall.

Vindkraftsparken Zeewolde ägs av mer än 200 bönder, boende och entreprenörer från omgivningen kring vindkraftsparken. Tillsammans utgör de det största kollektivet av bönder och civila delägare. Arbetet att byta ut de existerande vindturbinerna till större mer kraftfulla turbiner inleds i slutet av 2019 och beräknas pågå till slutet av 2021.

Genom avtalet med vindkraftsparken Zeewolde har Vattenfall nu tecknat inköpsavtal av el på sina olika marknader med en sammanlagd kapacitet på 6,5 GW.