Bygger vindkraftstorn i trä

Bild: Modvion.

Modvion är det första bolaget i världen att designa vindkraftstorn i trä. Detta förväntas bland annat att lösa problemet med vindkrafttornens produktionspris och förenkla transporten. I dagarna har Modvion säkrat en nyemission som ger ett kapital på 5,4 miljoner kronor.

När marknaden nu vill se allt högre torn, på klart över 100 meter i höjd så innebär det en ökad tjocklek i konstruktionen för konventionella ståltorn. De högre, tyngre tornen blir även då mer kostnadsdrivande samt allt svårare att transportera.

Lösningen ligger i en patenterad teknologi där tornet byggs av modulära träelement. Limträkonstruktionen gör att vikten och produktionskonstnaden kan hållas ner samtidigt som transporten revolutioneras genom att träelementen fungerar som mindre delar i en byggsats som monteras till cylindrar på plats. Tornen blir alltså betydligt enklare att transportera. Förutom att ordentligt sänka kostnaden för vindkraftsenergi så gör tornens kolinlagring även energiproduktionen koldioxidneutral från start.

 Otto Lundman, vd Modvion, berättar om kommande projekt och vad det friska kapitalet ska fokuseras på:

- Nyemissionen har gjort det möjligt för Modvion att förstärka vårt team. Något som kommer mycket lägligt i en tid då vi både inleder certifieringen av vår konstruktion samt tillsammans med Svenskt Vindkraftsteknisk Centrum sätter upp vår första energigenererande prototyp som är ett 40 meter högt vindkraftverk i 1:5 skala av marknadsmodellen.

Modvion är en del av Chalmers Ventures scaleprogram. Lotta Lehikoinen, affärscoach på Chalmers Ventures, kommenterar Modvions framsteg: