Amazon köper vindkraftpark i Sverige - ska bli 100% förnybara

Foto: sxc.hu

Amazon Web Services ska satsa på en ny svensk vindkraftspark för att driva företagets tre datacenter i Sverige. Målet är att nå 100 procent förnyelsebar energi. Detta skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller en vindkraftsfarm med 91 MW kapacitet som just nu är under byggnad i värmländska Bäckhammar och beräknas vara i drift i slutet av 2020. AWS tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm kommer därmed att drivas helt av förnybar energi när parken är igång – en del av AWS övergripande mål att 100 procent av infrastrukturen ska drivas med förnybar el.

 

Under 2018 passerades milstolpen 50 procent och tillsammans med projektet i Bäckhammar offentliggjorde AWS även två andra projekt, i Irland och USA. De nya projekten blir det tionde, elfte och tolfte initiativet i AWS satsning på förnybar energi, vilket sammanräknas uppgår till 2,7 miljoner MWh per år.

 

Vindkraftparken i Bäckhammar ägs av tyska KGAL Investment Management, som även driver fyra andra vindkraftsparker i Sverige.

 

- Vi är glada att kunna erbjuda el från vår nybyggda vindkraftspark i Bäckhammar till Amazon för att kunna stödja AWS i att nå sina mål kring 100 procent förnybar energi, kommenterar KGAL:s verkställande direktör Michael Ebner avtalet.