Bixia: Mer vindkraft sänker elpriset

Arkivbild.

Det milda, blöta och blåsiga vädret i veckan och kommande vecka gör att priset på el faller. Under den här veckan täcker vindkraften hela 16 procent av vår elförbrukning samtidigt fylls de nordiska vattenmagasinen vilket förbättrar den hydrologiska balansen som sedan länge legat på låga nivåer. Den här veckan ligger snittpriset på el på drygt 41 öre per kWh, och nästa vecka förväntas priset sjunka ytterligare, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.  

–  Under mars förra året låg elpriset på 44 öre, men då var det betydligt kallare än i år. I år är det något varmare än normalt, trots det ligger priset på ungerfär samma nivå. Det beror främst på att det fanns gott om vatten i magasinen under förr året, medan vi i år har ett underskott, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. Utöver det ligger marginalkostnaden för kol högre i år.

Temperaturen under den här veckan ligger drygt fyra grader över det normala och nästa vecka omkring 3 grader över. 

– Vädret har generellt stor påverkan på elpriset, såväl temperatur som vindstyrka och nederbörd. När exempelvis temperaturerna är milda, som de är just nu, går det åt mindre el till uppvärmning och när efterfrågan sjunker så sjunker även elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool, säger Matina Rosenberg. 

Nya vindkraftsrekord är att vänta
I samband med de rådande lågtrycken ökar också vindkraftsproduktionen. Under den här veckan beräknas vindkrafen stå för cirka 16 procent av elförbrukningen och nästa vecka för 13 procent. I Danmark och Tyskland, som har mycket vindkraft ledde överskottet under delar av söndagsdygnet till negativa elpriser.

–  Det är intressant att följa vindkraftsproduktionen i samband med intensiva lågtryck. Vi kommer med stor säkerhet att få se fler vindkraftsrekord i takt med att mer och mer vindkraft kommer in i vårt system, säger Matina Rosenberg.