Marguerite tecknar vindavtal med Vattenfall

Henrik Montgomery / TT: Arkivbild.

Vattenfall och Marguerite, en europeisk investerare med inriktning på infrastruktur, har tecknat avtal för köp av förnybar el och kraftbalansering från den svenska vindkraftparken Brännliden, med en installerad kapacitet på 42 MW, väster om Skellefteå.

Enligt detta långsiktiga avtal kommer Vattenfall att köpa elproduktionen och svara för kraftbalanseringen från vindkraftparken Brännliden som byggs omkring 15 kilometer nordväst om Jörn i Skellefteå kommun. Vattenfall kommer också att stå för försäljning av el och hantering av elcertifikat med ursprungsgarantier.

- Vi är mycket stolta över att inleda detta långsiktiga samarbete med Marguerite, en solid investerare med ambitioner inom förnybart. Detta är ännu ett projekt som passar väl in i våra ambitioner att vara en ledande leverantör av långa elavtal baserade på förnybar produktion. Dessa avtal förbättrar våra möjligheter att erbjuda kunder långsiktiga elavtal med förnybar produktion, säger Lars Haavik, kundansvarig och Lead Originator Nordic på Vattenfall.

 

Vindkraftparken Brännliden kommer att omfatta 10 turbiner (Vestas V136; 4,2 MW) och ha en beräknad årlig produktion på nästan 160 GWh. Vindkraftparken planeras att tas i drift i februari 2020.

 

- Samarbetet med Vattenfall är ett viktigt steg för att realisera vindkraftsprojektet Brännliden och vi ser fram emot att fortsätta att utveckla vårt samarbete med ett av regionens ledande energibolag, säger Martin Sichelkow, investeringsdirektör vid Marguerite.

 

Avtalet med Marguerite är i linje med Vattenfall ambition att bli en ledande leverantör av förnybar el till företags- och industrikunder i Europa. Vattenfall bygger därför upp en portfölj av elhandelsavtal, så kallade Power Purchase Agreements (PPA), som för närvarande omfattar 6,2 GW avtalad kapacitet på företagets marknader.

Marguerite är en europeisk finansiell investerare med omkring 1 100 MW förnybar kapacitet i portföljen. Marguerite tog nyligen i drift sin första landbaserade svenska vindkraftpark med 46,8 MW i Grimsås, i Tranemo kommun i Västra Götaland. Tillsammans med Brännliden blir den sammanlagda vindbaserade kapaciteten i Sverige 88,8 MW.