Florida sätter stopp för vindkraft till havs – skyddar utsikten från stranden

Miami Beach. Oro för turism och kustnära fastighetsvärden har även drivit motståndet mot vindkraft i andra delar av USA, såsom i Massachusetts, New Jersey och New York. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Diego Delso

Trots att intresset för att utveckla vindkraft längs Floridas Atlantkust eller i Mexikanska golfen är lågt, både från industrin och myndigheternas sida, tar delstatens lagstiftare nu steg mot att totalförbjuda vindkraft, inklusive offshore. Detta på grund av delstatens ojämna vindresurser, frekventa och förödande orkaner, skriver ReCharge.

Lagförslag som diskuteras i både Floridas senat och representanthus syftar till att förbjuda ”byggandet, driften eller utvidgningen av vindkraftverk, inklusive offshore-anläggningar, inom delstaten”. Förbudet skulle också omfatta ”byggnader, strukturer eller elöverföringskablar som är avsedda att placeras på delstatens undervattensmark eller territorialvatten, eller som är kopplade till motsvarande landbaserade stationer”.

Mycket likt offshore borrning

Lagförslagets sponsor, representanten Paul Renner, Republikan, har motiverat behovet av ett förbud med att skydda delstatens avgörande turism- och fastighetsbranscher.

- Det är mycket likt offshore-borrning. Floridabor vill inte sitta på stranden och titta på oljeriggar, och de vill inte se stora vindkraftverk", sa han till ReCharge.

Dessutom har den potentiella påverkan på den lokala marina miljön, särskilt efter ett antal valstrandingar förra året, bidragit till lagstiftningen.

Frekventa orkaner

- Låt oss stoppa offshore-vindkraft tills vi kan säkerställa att det inte stör våra valars sonar, sa delstatssenator Jay Collins.

Trots eventuella förbud, saknar Florida vindkraftproduktion på grund av låga vindhastigheter och hot om frekventa orkaner. National Renewable Energy Laboratory uppskattar Floridas offshore-vindhastigheter till mellan 5-6,9 meter per sekund (m/s), under de 7 m/s som vanligtvis krävs för kommersiell utveckling.

Federala myndigheten Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) undersökte möjligheten för utveckling längs delstatens Atlantkust under 2000- och 2010-talet men avslutade all verksamhet 2014. BOEM:s vindkraftsområden för utveckling i Mexikanska golfen sträcker sig inte heller österut till att omfatta Florida.

Låga vindresurser

- Vi förväntar oss att ett förbud mot offshore-vindkraft i delstatens vatten kommer att ha minimal effekt, med tanke på den låga vindresursen i närheten av Floridas kustlinjer och kustlinjens naturliga geografi, säger Julia Pendelton, verkställande direktör för branschföreningen Southeastern Wind Coalition.

Florida är USA:s tredje mest befolkade delstat och genererar cirka tre fjärdedelar av sitt energibehov från naturgas, med lite mer än 4% från solenergi 2022, enligt Energy Information Agency (IEA). Resterande energiproduktion kommer främst från kol (6%) och kärnkraft (12%).

Trots beroendet av fossila bränslen och sårbarheten för global klimatförändring, driver Floridas republikaner också på för att underlätta tillståndskrav för naturgasledningar.

Källa: ReCharge