Equinor om stoppade projektet Trollvind: Vi skulle använda turbiner som ännu inte är tillgängliga

Trollvind skulle följa Hywind Tampens olje- och gasavkolningsprojekt. Foto: Equinor.

Tillämpningen av den turbinteknologi Equinor ville använda tog längre tid än väntat. Equinor har därför lagt havsvindprojektet Trollvind på is på obestämd tid.

Här hänvisade oljebolaget till ökade kostnader i hela värdekedjan som orsak, samt att man inte längre gjorde det möjligt att utveckla en gigawatt havsvind på projektet.

TU.no skriver nu att en viktig anledning är att de inte fick tillgång till den turbinteknik de ville använda.

Påverkade konceptet

- När vi utvecklar projekt använder vi ofta nästa generations teknik som grund, eftersom projekten har en ledtid på några år. Det innebär bland annat att vi började med turbinteknik, som ännu inte finns tillgänglig. När implementeringen av den här tekniken tar längre tid än vi förväntat oss påverkar det konceptet som projektet bygger på, säger Magnus Frantzen Eidsvold, Equinors presschef, till TU.no.

Equinor har tidigare sagt att man vill använda de största turbinerna som finns, med en kapacitet på mellan 15 och 20 megawatt. Dessa är betydligt större än de 8 MW som används vid Hywind Tampen.

Övergivandet av Trollvind har mötts av besvikelse på vindkraftsmarknaden till havs och bland politiker som hoppas att havsvind ska bidra till kraftigt ökad elproduktion i Norge. Norges statsminister Jonas Gahr Støre uttalade vid Floating Wind Days-konferensen att han hoppas att Equinor kommer tillbaka och omprövar sin investering i Trollvind.

Bör hjälpa branschen

- Jag hörde inte Equinor säga "överhuvudtaget", sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre på konferensscenen om frågan Trollvind på.

Han hänvisade till formuleringen som Equinor själva använder, där företaget säger att Trollvind skjuts upp. Statsministern påpekade på scenen att det inte nödvändigtvis betyder att Trollvind aldrig kommer i mål.

- Med de tekniska och kostnadsmässiga utmaningarna förstår jag det. Konceptet är intressant. Jag hoppas att Equinor någon gång kommer tillbaka och säger att det är annorlunda nu. Vi i regeringen måste också se hur vi kan bidra till att hjälpa branschen, tillade Jonas Gahr Støre.

Källa:EQUINOR