Ørsted är inte orolig för inflationen, förväntar sig amerikanska skattesänkningar

Ørsted avser att utveckla 5 000 megawatt vindkraft till havs längs den amerikanska östkusten. Foto: Ørsted

För närvarande håller den andra delen av amerikanska inflationssänkningslagen på att avslutas. Den kan utlösa ytterligare skattesänkningar. Ørsted förväntar sig sin del av kakan.

Den höga inflationen är ihållande och även om Ørsted gjorde en nedskrivning på 335 miljoner euro på ett av sina amerikanska projekt, så är det inte något som oroar den danska storföretaget när det ses i den stora bilden.

Samtidigt förväntar sig Ørsted’s att framtiden kommer att ha amerikanska skatteincitament i beredskap för dem, säger Ørsteds finanschef Daniel Lerup i samband med den finansiella rapporten för första kvartalet.

Regulatoriska bestämmelser

Anledningen till att inflationen inte orsakar mycket uppståndelse bland Ørsteds ledning är att en stor del av företagets pipeline står för inflationshöjningar genom att utrusta kontrakt med vissa regulatoriska bestämmelser – inklusive de i Storbritannien.

– Och högre elpriser drivna av inflationen kommer också att falla så småningom, säger finanschefen.

- En del projekt i portföljen har fortfarande ett gäng kapitalkostnader kvar, och de kommer att påverkas av detta, men sedan är några andra projekt praktiskt taget befriade från kapitalkostnader. Och visst har de kontrakten en kant om inflationen går upp på grund av de regler som finns på plats, säger Lerup.

 Han bedömer därför att de två effekterna kommer att balansera varandra över hela portföljen.

Sunrise-projekt

Den amerikanska pipelinen är dock exponerad, exemplifierat av Sunrise-projektet som föranledde 2,5 miljarder DKK i nedskrivningar förra året, eftersom kostnaderna för installationsfartyg plötsligt steg mer än den allmänna inflationen.

- Det är också därför vi är i dialog med regeringar på både federal och statlig nivå, för att säkerställa att det statliga stödet som finns tillgängligt för projekten också ges, säger han.

Det gäller också de skattesänkningar som tillhandahålls genom att USA:s Inflation Reduction Act (IRA) syftar till att driva på utvecklingen av grön energi.

För närvarande har den andra delen av inflationsreduktionslagen avslutats som kan utlösa ytterligare skattesänkningar. Och Ørsted förväntar sig sin del av kakan.

Viss optimism

- Vi är ganska optimistiska om att ökningen av investeringsskatteavdrag även gäller för projekten i vår portfölj. Det är praktiskt taget vår förväntning att vi också ska få den här större skattesänkningen, avslutar Lerup.

Ørsted har ännu inte fått de slutgiltiga riktlinjerna från det amerikanska finansministeriet, men finanschefen förväntar sig att de kommer inom de närmaste månaderna.

Källa: Ørsted