Kärnkraften i medvind

Forsmarks reaktorhall. Foto: vattenfall

Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch sade nyligen på en presskonferens att vindkraftsparkerna innebär goda nyheter för både konsumenter och industri.

Den svenska regeringen vill att all energi i landet i framtiden kommer från antingen vind-, sol-, vatten- eller kärnkraft.

– De 6,5 terawattimmar el per år som parkerna kommer att producera bidrar till produktionen av förmånlig el, konstaterade Busch.

Hon sa vidare att placeringen av parkerna är väl uttänkt ur industrins synvinkel, de ger södra Sverige ett välbehövligt tillskott av energi.

Vindkraften ska vara en pusselbit i energihelheten som ska garantera både en robust energiförsörjning och en omställning till fossilfritt.

 Kärnkraften åter godtagbar

Nu signalerar också de flesta andra partier att kärnkraften åter är godtagbar i Sverige. Det här ser regeringen som positiva signaler.

– Det har rört på sig betydligt på ett år, konstaterade energi- och näringsministern Busch.

Kristersson sa på tisdagens pressträff att SD inte konsulterats i frågan om de stora vindkraftsparkerna.

Omfattande planer

Projektet är ändå inte klappat och klart bara för att regeringen gått ut med de omfattande planerna. Mark- och miljödomstolen ska ännu säga sitt om det hela och det är inte alls säkert att det blir ett ja till planerna.

Dessutom räknar man att det tar mellan sju och tio år att bygga vindkraftsparkerna, ungefär lika länga som att få i gång ny kärnkraft, enligt statsministern.