Vestas sprudlar av orderoptimism efter skatteförtydligande i USA

Foto: Vestas

Vestas aktie har skjutit i höjden med nästan 9 procent efter att de amerikanska skattemyndigheterna kommit med preliminär vägledning om hur utvecklare av projekt för förnybar energi garanteras tillgång till de extremt förmånliga stödsystem som politikerna i Washington antog 2022 i lagstiftningspaketet The Inflation Reduction Act.

Analytiker beskriver utsikterna för den amerikanska vindkraftsmarknaden som "fantastiska".

US Internal Revenue Service (IRS), som administrerar och upprätthåller de federala skattelagarna, publicerade en första vägledning angående hur mycket av ett projekt som måste produceras lokalt för att vara berättigad till subventioner.

För närvarande strävar IRS efter att "föreslå inledande vägledning angående tillämpningen av reglerna som skattebetalare måste uppfylla för att kvalificera sig för bonusbeloppen för inhemskt innehåll och tillhörande registrerings- och certifieringskrav."

Står och tvekar

Förtydligandet av villkoren för att få tillgång till stödsystemen har låtit vänta på sig – och kan på allvar öppna ordningsslussarna.

- Vi har lagstiftningen på plats, men innan vi har specifikationerna på plats vet inte kunderna exakt hur de ska agera för att få det bidrag de har rätt till. Det är som entrébiljetten för att öka beställningarna.

- Vi har hört från GE och faktiskt även från Vestas att kunderna bara står och tvekar – de behöver bara veta exakt hur projekten ska byggas, så att de får största möjliga subvention. Det är därför vägledningen från IRS är riktigt goda nyheter, säger aktieanalyschef Jacob Pedersen från Sydbank till MarketWire.

Han beskriver utsikterna för den amerikanska vindkraftsmarknaden som "fantastiska".

- Det illustreras bäst av att de europeiska politikerna är mer eller mindre i panik eftersom de är rädda för att alla investeringar ska flytta dit. De är för att det precis har blivit extremt gynnsamt i USA. Det finns några extremt starka år där borta för vindkraftstillverkare, säger Jacob Pedersen till MarketWire.

Källa: Vestas