Möbelgiganten IKEA satsar 30 miljoner euro på vindparker

Ikea äger redan fem vindparker i Finland och har också satsat på jordvärme och solkraftverk i anslutning till sina varuhus. Vindkraftsbolaget OX2 är förutom i Finland verksamt i nio andra länder i Europa. Foto: Ikea

Ingka Investments har förvärvat 49 procents andel i vindkraftsbolaget OX2:s tre stora vindparksprojekt till havs. Affären ska granskas av konkurrensmyndigheterna.

Ingka Investments, investeringsbolaget bakom möbelvaruhuskedjan Ikea, har köpt nästan hälften eller 49 procent av det svenska vindkraftsbolaget OX2:s tre stora vindparksprojekt i Bottniska viken.

Köpesumman är 30 miljoner euro. Affären ska nu granskas av konkurrensmyndigheterna.

En tredjedel av elkonsumtionen i Finland

Vindparkerna Halla, Laine och Tyrsky i Bottniska viken kommer potentiellt tillsammans att producera 29 terawattimmar el per år. Det motsvarar en tredjedel av elkonsumtionen i Finland år 2022 och två gånger årsproduktionen i kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor.

I arbetet med de tre vindparkerna till havs pågår miljökonsekvensbedömning och beredning av tillståndsprocesserna. Avsikten är att elproduktionen i parkerna ska komma i gång kring år 2030.

Källa: Ikea/OX2