Siemens Gamesa erhåller tvåsiffrigt miljardkontrakt

Iberdrolas ScottishPower bygger redan 714 megawatt stora vindpark EA1 Foto: Iberdrola

Iberdrolas brittiska företag säkrar sitt "mest värdefulla" turbinkontrakt någonsin på ett projekt från den senaste brittiska anbudsrundan. Scottishpower har lagt ett fast kontrakt på turbinerna till den brittiska vindkraftsparken East Anglia 3 till havs.

Det Iberdrolaägda energibolaget har beställt 95 versioner av Siemens Gamesas kommande vindkraftverk till havs, SG 14–236 DD, var och en med en kapacitet på 14,7 megawatt.

Det bekräftar Scottishpower för EnergiWatch, efter att Bloomberg nyligen skrivit om beställningen.

Servicekontrakt på åtta år

I ett ovanligt drag meddelas även priset på turbinkontraktet, som inkluderar ett servicekontrakt på åtta år jämfört med de fem år som är standard inom havsvind. Siemens Gamesa betalas därmed 1,3 miljarder pund. Det motsvarar alltså ett pris på 7,87 miljoner danska kronor/megawatt inkl. serviceavtalet.

- Detta är det mest värdefulla kontraktet Scottishpower någonsin har tilldelat, och det visar tydligt vår drivkraft och beslutsamhet att minska koldioxidutsläppen i Storbritannien, säger energibolagets VD, Keith Anderson.

- Vårt avtal med Siemens Gamesa är ett stort steg framåt för East Anglia 3, ett projekt som har varit under mer än 13 år. Vi slutför nu våra andra avtalsförpliktelser så att vi alla kan uppnå den framtida ren energi vi vill – och behöver.

En hybridmodell

Bland mottagarna av dessa övriga kontrakt finns bl.a. kabeltillverkaren NKT, rederiet Cadeler och Siemens Gamesas ägare Siemens Energi som ska leverera nätanslutningen.

De flesta av dessa kontrakt slöts villkorligt förra året. Medan Siemens Gamesa redan 2021 valdes som den föredragna leverantören för inte bara East Anglia 3 utan även de återstående två projekten i zonen, East Anglia 2 och East Anglia 1 North.

Men även om både kontrakten och projektet har planerats under lång tid är East Anglia 3 ändå tidigt ute ur starthålen i ett sammanhang: East Anglia 3 är alltså det första avslutade projektet från den senaste brittiska anbudsrundan i juli förra året , som förbinder sig med ett fast miljardkontrakt.

Planerat som en hybrid

Faktum är att Siemens Gamesa redan landade ett permanent kontrakt på Ocean Winds' Moray West i juni förra året. Men som framgår av det faktum att turbinkontraktet undertecknades innan CFD var på plats, kan det inte direkt jämföras; Ocean Winds Moray Firth-kluster är alltså planerat som en hybrid mellan kontrakt för skillnad med regeringen, energiköpsavtal med företag och direkt elförsäljning.

Källa: Siemens Gamesa