Ingen prisökning i franskt utbud av vindkraft till havs

Ørsted håller sig utanför även de kommande upphandlingarna om havsbaserade vindprojekt i Frankrike, där hemmafavoriten återigen drar det längsta strået för gigawattprojekt.

Det gäller speciellt för fransk havsvind. Det franska energibolaget EDF har därmed säkrat segern i upphandlingen av Centre Manche 1-projektet på 1 gigawatt i konsortiet Éoliennes en Mer Manche Normandie (EMMN) med den kanadensiska pensionsfonden CPPIB och Enbridge.

 Indikerar för grön omställning

EDF och Enbridge vann också det förra anbudet tillsammans – samt tre av de första sex projekten som lades ut i Frankrike.

Det är dock inte bara vinnaren som är välkänd. Så är också priset.

För även om detaljerna kring det vinnande budet inte har publicerats så indikerar den franska ministern för grön omställning, Agnes Pannier-Runacher, för La Presse de la Manche att det i alla fall inte är fråga om ett högre pris än de 44 euro/ megawattimmar med vilket EDF-konsortiet vann även den tidigare Dunkerque-upphandlingen.

- Priskriteriet var viktigt, eftersom det är det som gör det möjligt att erbjuda fransmännen ett konkurrenskraftigt pris. Erbjudandet som EMMN kom med är mindre än 45 euro/megawattimmar säger ministern till franska medier.

Försenat anbud

Det som är slående med frånvaron av en prisutveckling är inte frånvaron av ett prisfall. Även om sådana har varit nära ett givet fall under de senaste åren; inte minst i Frankrike där EDF på sin tid vann sina tre första projekt med priser på mellan 135,2–143,6 euro/megawattimme. Det som i stället är mer förvånande är att priset inte har ökat.

Under det senaste året har stigande kostnader varit det dominerande temat även inom havsvind. Ett faktum som inte bara har fått utvecklare att försöka dra sig ur kontrakt på den begynnande amerikanska havsvindmarknaden, utan som nu också visar sig på de mogna marknaderna i Europa.

Nästa projekt

På kandidatlistan för nästa projekt i Normandie finns alltså även Vattenfall i konsortium med Skyborn – tidigare WPD – Engie och EDPR:s joint venture Ocean Winds, Total Energies tillsammans med RWE, Iberdrola, Eni och Macquaries Corio Generation tillsammans med Qair.

För efter att Ørsted till en början var tillsammans med EDF i de första franska upphandlingarna, drog det danska energibolaget sig ur den franska marknaden 2016 och överförde projekten till Enbridge. Medan det hände igen efter ett misslyckat comebackförsök i samriskföretaget med Total Energies på Dunkirk-anbudet 2018.

Den danska marknadsledaren deltog alltså inte i det nyligen beslutade anbudet.

Källa: EDF