Equinor tvivlar på ny teknik för Utsira Nord

Även om det norska flytande havsvindanbudet Utsira Nord är tänkt som ett teknikutvecklingsprojekt, kastar sig utvecklarna inte direkt in i nya koncept. Foto: Equinor

Equinor tvivlar på ny teknik för Utsira Nord. Vill hellre förbättra den nuvarande. Det norska oljebolaget påpekar dock att det är "mycket sunt" att lokala aktörer som World Wide Wind får ny tillgång till vindkraftverk.

Även om det norska utbudet av vindkraftverk, Utsira Nord, ska vara ett teknikutvecklingsprojekt, är det inte så att utvecklarna direkt kastar sig över nya koncept.

Daniel Rogstad, chef för Equinors affärsutveckling i Norge, påpekar för EnergiWatch att Utsira Nord kommer "relativt snabbt".

- Om vi ​​pratar innovation och teknikutveckling på Utsira Nord så handlar det kanske bara om att förbättra befintliga koncept, hitta nya arbetssätt osv, säger Daniel Rogstad.

 ”På lång sikt”

Han tillägger att det på lång sikt är möjligt att "nya tekniker kommer, som är bättre än vad vi har idag, men jag tror realistiskt för Utsira Nord att vi faktiskt tittar på förbättringar av det vi har idag.

- Så jag tycker att det är väldigt sunt och viktigt att lokala aktörer som World Wide Wind ser på helt nya sätt och får en ny tillgång till detta, förklarar Rogstad till EnergiWatch.

Tekniskt alternativ

EnergiWatch Norge har tidigare skrivit om SeaTwirls flytande vindkraftverk med vertikal axel. Marin Energi Testsenter fick nyligen ett femårigt tillstånd från Olje- och energidepartementet att samla in och driva bruket i Bokn i Rogaland.

Syftet är att testa och bedöma hur det fungerar. Teknisk direktör för SeaTwirl, Jonas Boström, sa till EnergiWatch att

syftet är att utveckla större turbiner så att de kan vara relevanta för de parker som byggs, till exempel ScotWind, Utsira Nord och Trollvind.

Måste skala upp

Trots beskedet från Sebastian Bringsværd att man nu vill hantera uppskalning och industrialisering snarare än att testa, ser Ole Heggheim, som är chef för Wind Catching Systems, företagets teknik som ett alternativ på Utsira Nord.

- Det är klart att de måste skala upp, men samtidigt måste man också tänka annorlunda. Om man tittar på de massiva ytorna är det nödvändigt, det är en kombination av flera saker. Man har också använt rymdeneffektiv teknik – tillsammans med professionell teknik för att få ut det mesta av det utrymme du har tillgängligt, säger Ole Heggheim.

Källa: Equinor