Norges gasförsörjning har varit avgörande för EU under kriget i Ukraina. Nu utökas samarbetet.
- Som första europeiska land går Norge i en grön allians med EU. Norge och EU kommer därför att arbeta närmare tillsammans kring utveckling av havsbaserad vind, vätgas och andra former av grön energi, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen.
Hon gjorde uttalandet i samband med ett besök på Troll A-plattformen utanför Norges västkust tillsammans med Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Norge hjälpte EU
Besöket användes för att betona det allt tätare samarbetet mellan EU och Norge på energiområdet.
- Norge har varit en mycket viktig partner och vän under de senaste 12 månaderna under Rysslands fruktansvärda krig i Ukraina.
- Putin stoppade 80 procent av gasen till EU, men Norge gick in och ökade sin produktion. Det hjälpte oss vid en kritisk tidpunkt, sade Ursula von der Leyen.
Nu vill EU och Norge utöka samarbetet. Det måste göras med en grön allians.
Ny allians
- EU har för närvarande bara en grön allians. Det är med Japan. Nu blir Norge det första europeiska landet som får en grön allians med EU, säger Ursula von der Leyen.
Norge står för närvarande utanför EU. Men med den nya alliansen kommer det nordiska landet att arbeta närmare EU kring grön energi. Mot denna bakgrund lovar Norges statsminister Jonas Gahr Støre fortsatt energiförsörjning till EU:
- Vi kommer att fortsätta som en pålitlig leverantör. Det handlar också om att gå från produktion av gas till att även ha vätgas och havsvind. Från den här planen kommer man om några år att kunna se vindkraftsverk till havs som producerar energi till Norge och EU, markerade Jonas Gahr Støre.
Nato skyddar offshoreanläggningar
Syftet med besöket var också att diskutera skyddet av kritisk infrastruktur. I spåren av kriget i Ukraina har explosionerna på Nord Stream 1 och 2 den 26 september förra året understrukit sårbarheten hos den kritiska infrastrukturen som är avgörande för energiförsörjningen i Europa.
Norge och Tyskland har bett Nato att ansvara för säkerheten vid offshoreanläggningar som den som EU:s, Natos och Norges ledande personer besökte i fredags.
Källa: Ritzau